Vážení a milí zákazníci.
během nastávajícího podzimního období bych se s vámi ráda podělila o zajímavé informace z naší cesty po Chorvatsku, Bosně a Hercegovině. Z cesty, při které jsme navštívili naše letité dodavatele i ty novějšího data, dozvěděli se nové a aktuální informace a získali spoustu fotodokumentace. Navštívili jsme nejen naše dodavatele vína ale i destilátů a specialit jako je Paški sir a pršut či kulen. Přes 20 let se vám snažíme nabídnout to nejlepší z vín, destilátů (rakijí), uzenin a sýrů z Chorvatska a přilehlých států. Vždycky jsme se snažili a dávali důraz na kvalitu, ale i na přijatelnou cenu, za kterou vám výrobky můžeme nabídnout. Dá se říci, že všechny výrobky, které nabízíme, jsou těmi nejlepšími, reprezentativními a hlavně cenově přijatelnými. Vzhledem k tomu, že za těch více jak 20 let technologie a výroba vína v Chorvatsku pokročila, nároky a znalosti našich zákazníků se prohloubily, rozhodli jsme se, že se vám pokusíme opět vybrat další nové výrobky, ty nejlepší a nejkvalitnější nebo nejzajímavější, prostě typické pro chorvatský či bosenský trh a ty vám nabídnout. Při naší cestě jsme se setkali se všemi vlastníky firem našich dodavatelů, kteří nám poskytli rozhovory a zajímavé aktuální informace o které se s vámi chci podělit.
Jako první bych Vám ráda představila rodinné Vinařství KABOLA, Momjan z Istrie. Na obrázku vpravo je majitel Vinařství KABOLA Marino Markežić, v galerii níže jsou fotografie z vinařství.
Na naše otázky odpovídal Marko Bratović, obchodní a marketingový ředitel rodinného vinařství KABOLA, Momjan, Istrie.
Představte nám prosím v krátkosti Vaše vinařství.
Vinařství bylo založeno v roce 1891 a proslavilo se Momjanským muškátem, v tu dobu se začala psát historie našeho vinařství. Od té doby ušlo vinařství obrovský kus cesty a dnes patří mezi špičku producentů vína na Istrii a je jediným výrobcem vína s ekologickým certifikátem (vyrábíme jen organická vína) na Istrii a jako jediní v HR vyrábíme vína z AMFOR. Naše vinařství se nachází na severozápadě istrijského poloostrova v 275 m. n. m. s vyhlídkou směrem na Alpy a Dolomity z jedné strany a z druhé strany na bohatou zeleň nedotčené přírody a překrásné mořské panorama. Naše vinohrady leží na kopci Štancija a v okolí našeho vinařství v Kanedolo blízko Momjanu. Země je převážně hlinitá, bohatá na slín (směs jílu a karbonátu, který vznikl jako sedimentální palitická hornina) což vínům propůjčuje zvláštní vlastnosti. Jedná se o Malvazija Istarska , Malvazija Unica, Amfora Malvazija, Muškat Momjanski, šumivé víno RE, Teran, Merlot a Cabernet.
Kolik hektarů vinic obhospodařujete?
Vlastníme 2 vinohrady po 10 ha. Vinohrad Kanedolo se rozkládá kolem našeho vinařství a druhý 10hektarový vinohrad je vzdálený 2 km od vinařství. Hrozny nevykupujeme, zpracováváme jen svojí úrodu, protože jsme jediné vinařství na Istrii, která má ekologický certifikát výroby organického vína (vína v bio kvalitě) a důrazně dbáme na všechny elementy potřebné k ekovýrobě vína a ekopěstování vinné révy. Naše vína obsahují minimální množství síry, žádné stabilizační látky, v tom se naprosto lišíme od standardního postup výroby vína. Bez dobrých a kvalitních hroznů není dobrého vína. Proto příprava kvalitního vína začíná už na vinohradu. Velkou pozornost věnujeme práci na vinohradu, u některých odrůd odlisťujeme rostliny, aby hrozny byly té nejlepší kvality a řešíme každý detail, snižujeme počty hroznů na rostlině atd.
Kolik vína vyrobíte ročně a můžete nám říci poměr dle odrůd?
Celková výroba se každý rok liší vzhledem k našemu ekologického přístupu. V těch nejúrodnějších letech výroba činí 120 000 lahví z toho 60 % Malvazije, 15 % Muškátu Momjan, 15 % Teranu a 10 % ostatní. Odrůda Malvazija je samozřejmě odrůda pro nás nejdůležitější, má veliký potenciál a máme ji moc rádi. Vyrábíme ji v několika druzích. Jako šumivé víno, víno v nerezu, zrající v dubových sudech, a v amforách.
Povězte nám něco k výrobě vína v hliněných amforách.
Byli jsme prvním vinařstvím v Chorvatsku a druhým v Evropě, které začalo s oživováním prastaré původní metody výroby vína, vína z amfor. Jedná se o způsob výroby vína, kterou praktikovali již staří Římané a je stará cca 6000 let.
Jak vlastně metoda funguje? Nejkvalitnější hrozny z nejlepších poloh vinohradu se pomelou a uloží do hliněných amfor, kterých máme 8, různých velikostí (vyrobeny jsou na zakázku z neglazované keramiky v Gruzii, speciálně pro tento způsob výroby vína) a v nich zůstává víno 6-7 měsíců. V amforách hrozny fermentují bez jakéhokoliv zásahu na přírodních kvasinkách a maceruje se slupkou až do jara. Amfory jsou až po víka zakopané v zemi (viz foto). Když je víno hotové, vylisuje se a uloží do dubových sudů ke zrání na jeden rok.
Víno se potom bez filtrace plní do lahví a může se archivovat 10 až 15 let. Čím je starší, tím je lepší. Víno z amfor je trochu jiné ale kouzelné a fantastické svojí přirozeností. Milovníci vína v České republice budou moci ochutnat naše vino Amfora Malvazija a Amfora Teran.
Kolik procent z vaší výroby činí vývoz na světové trhy a kolik je prodej na domácím trhu?
Naše výrobní kapacity jsou omezené vzhledem k velmi přísným ekologickým požadavkům na pěstování a výrobu vína. Jsme hrdi na náš ekologický certifikát, který jako jediní na Istrii vlastníme. Naše vína jsou vysoce kvalitní a prastará metoda výroby vína v amforách je v Chorvatsku jedinečná. Dá se říci, že 75 % produkce prodáme na chorvatském trhu (vzhledem k naší poloze na Istrijském poloostrově jsou naší velkou zákaznickou klientelou Italové) a ostatních 25 % prodáme bez problémů v zahraničí.
Do kterých zemí své víno vyvážíte?
Vyvážíme do 15 zemí Evropy, další část vyvážíme do USA a Kanady.
Jaký je Váš názor na český trh?
Český trh má veliký potenciál, jsme si vědomi obrovské konkurence v nabídce, kterou český zákazník má před sebou. Přesto jsme přesvědčeni, že bychom s naším vínem mohli na tomto trhu uspět. Díky spolupráci s Vámi, se maximálně budeme snažit, aby naše víno oslovilo i náročné zákazníky v České republice. Jsme si jisti, že jim máme co nabídnout a to nejen záruku ekologické (organické) kvality všech vín, ale ještě k tomu absolutně zajímavou technologií výroby vína v amforách (ideální víno pro archivaci).
Rozhovor vedla Simona Houdková